مدینة العلم

یادداشت های محمد عابدینی

پیش گفتار

گشوده بودن باب اجتهاد یکی از ارزشمند ترین ویژگی های مذهب شیعه است. بسته شدن باب اجتهاد در نظر محققین اهل تسنن زمینه ساز افول آزاد اندیشی دینی در میان آنان شد. عدم شناخت نسبت به جایگاه اجتهاد و گرفتاری در ورطه ی افراط و تفریط رونق اجتهاد را مورد تهدید قرار می دهد. یکی از مهم ترین مباحث در این زمینه ابزار شناسی اجتهاد می باشد. می توان از عملیات استنباط در علم اصول به عنوان اساسی ترین ابزار در راستای اجتهاد یاد کرد. با توجه به این مقدمه اهمیت پرداخت به علم اصول روشن می شود.

در راستای پردازش علم اصول می توان در سه زمینه حرکت کرد:

الف : بستر های پژوهشی جهت تکمیل و ترمیم بنای علم اصول

ب :‌ حرکت در راستای تصحیح و ترقی روش های آموزش علم اصول

ج : پژوهش تاریخی در علم اصول

هدف این کتاب تحقق زمینه ی آخر در نظر گرفته شده است.

تاریخ علم اصول

مقدمه

همان قدر که ابتلا به تاریخ زدگی توسط برخی از محققین افراط محسوب می شود بی توجهی به کار تاریخی هم تفریط قلمداد شده و باعث خسارت های علمی فراوان می شود.

" کار تاریخی در هم علم به کاوش در بستر ها زمینه ها و علل پیدایش مسائل علم و چگونگی رشد آن به اندیشمندان علم لب آثار و افکار آنان و میزان تاثیر اندیشه هایشان در پیشرفت علم و به شناخت مسیر تطور علم در ادوار مختلف بررسی شرایط و ظروف اجتماعی فرهنگی و سیاسی انگیزه های شخصی محققان و نهایتا به چگونگی تدوین و طبقه بندی مسائل علم مربوط در طول تاریخ می پردازد. "

پی نوشت:
این نوشته و شماره های بعدی آن فیش های مطالعاتی بنده است از کتاب درآمدی به تاریخ علم اصول نوشته ی آقای مهدی علی پور که البته به قلم خودم به رشته ی تحریر در آمده است.